Praga

Ajung în Praga după ce am văzut-o în sute de poze. Am aşteptări mari de la ea. Mă chinui să fac o poză la indicatorul de pe autostradă, dar e târziu şi îmi tremură mâinile şi FR-ul ungurului tremură şi el în ritmul autostrăzilor ceheşti.

Intrăm în oraş. Se văd turnuleţe unde întorci capul. Toate clădirile par castele aici. În urmă cu 5 ani, colegul şi prietenul BC vizita Praga. Ne-a adus fiecăruia câte o fotografie cu clădirea pragheză care se potrivea cel mai bine cu personalitatea noastră. Deh, psiholog. Mie mi-a adus una cu o clădire futuristă. Cică aşa eram şi eu pe vremea aia. Tânăra speranţă mirosind a nou. Intrăm pe nişte stăduţe şi ta-dam! clădirea! Emoţia întâlnirii cu clădirea mea a fost puternică, aşa că poza mi-a ieşit al dracului de tremurată.

Colindăm pe străzi până găsim net şi ne punem pe căutat hotel. După câteva căutări pe marea aplicaţie booking tonight, ungurul găseşte un 4 stele curat cu 50% reducere. Cică e la 8.9 km de centrul oraşului. Pentru o prinţesă care a fost crescută la periferie, asta e o nimica toată.

Plecăm deci spre hotel. Cehii au indicatoarele atârnate pe sfori pe mijlocul străzii. Arată ca la Crăciun, dar nu cu beculeţe, ci cu semne de circulaţie. Noi nu ne luăm după ele. Avem iGo. Şi tot auzim de la duduiţă „bear left”, „bear right”. Unguru încă o arde spiritual: „unde vede asta urş’ la stânga, urş’ la dreapta?”

Cum nici un drum împreună nu e prea lung (nici un munte nu-i prea înalt), nici nu ne dăm seama cum de hoinărim de jumătate de oră şi tot n-am ajuns la hotel. Când ajungem totuşi prin ceea ce pare să fie o pădure, ne dăm seama că e groasă. Ne-am luat ţeapă. Hotelul e la dracu’ în praznic. Ne uităm în jos. Se vede Praga. Ştef din Ştefazăr e în continuare spiritual. Zice că Praga se vedea la fel şi din Budapesta şi îmi reaminteşte ce lucruri bune face el pentru mine: că una era să vezi Praga în poze fiind în Bucureşti şi alta e să vezi Praga în poze fiind lângă Praga.

Două ţigări (separate) mai târziu ajungem la hotel. Ne cazăm graţie salturilor mele de gazelă spre maşina ultimului angajat care părăsea curtea hotelului. E bine că am bookuit 2 nopţi pentru că hotelul e chiar lângă aeroport. Nu-i nimic mai plăcut decât să dormi în zumzetul lor. Dincolo de locaţie şi avioane, hotelul a avut ce-i trebuie, mai puţin mini-bar. Hotelul patru-stelar fără mini-bar. Aşa o să-i rămână numele.

A doua zi îl contactez pe BC şi îl întreb cam ce e de făcut în Praga. Îmi dă câteva tips-uri: să mă urc în turnu lor de unde se vede frumos. Să merg în centrul vechi şi centrul nou. Şi musai să mănânc o raţă pe varză :). Le-am bifat pe toate. Travelologul m-a mai avertizat şi că o să fie foarte aglomerat oraşul. Am râs în sinea mea şi m-am gândit c’mon, e marţi! Cine poate să fie în oraşul ăsta? Well, o mare de oameni. Grupuri, grupuleţe, cupluri, cupluleţe :), italieni, japonezi, americani, nemţi. Cam asta poate să fie într-o dimineaţă de marţi în Praga. Mi-e groază să mă gândesc cum e în weekend aici. Şi poate că sunt eu ciudată, dar când sunt străzile atât de aglomerate, se pierde cumva din mirosul oraşului.

M-am întâlnit cu doi oameni pe care nu i-am mai vazut din 2007 şi m-am bucurat să văd cum a trecut timpul peste noi. Ne aducem aminte de lucruri. Pentru o nostalgică ca mine asta e şi bine şi rău :). O experienţă bitter-sweet. După depănatul de amintiri, aflăm despre dezechilibrul de pe piaţa ierbii în Cehia. Consumul e legal, dar nu şi comercializarea :). Ăştia ţin cu Olanda.

Iată şi o poză din oraşul ăsta frumos

Şi, cum călătorului îi stă bine la drum şi, cum suntem doi oameni care fug 🙂 pornim din nou la drum. Tranzităm Germania ca tiriştii, pe autostradă. Ne oprim preţ de un wurst la o cârciumă de pe marginea drumului. Avem o destinaţie clară şi apetisantă aşa că căpitanul la navă conduce ca turbatul. Hahahahamsterdam, here we come!

Reclame

3 responses to “Praga

 • ghiana

  Hai ca chiar mi-a placut! Si daca uneori simti ceva suflandu-ti discret in ceafa sa stii ca este invidia mea sincera si curata, Praga nu vazut, mult dorit.

 • Scârbette

  Invidia ta e unsoare pentru sufletul meu 🙂 Si mergi sa vezi Praga cat inca mai e cald si frumos 🙂

 • Ioana

  „Mai dati-i o sansa, mai dati-i o sansa!” zicea bancul odata.
  Praga merita multe multe sanse. Imi pare rau ca ai nimerit-o la PMS. In restul lunii este absolut fermecatoare.
  Suntem deja o groaza de oameni pentru care Praga este doar cel mai frumos oras din lume. N-om fi noi cu capul 😀

Baga şi tu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: